Túrázás

A Gemenci Erdei Vasúttal kombinálható gyalogtúra ajánlatok

Pörböly – Lassi – Malomtelelő – Pörböly
Táv: erdei vasúton: 16 km + gyalogosan: 1,5 km
Idő: az erdei vasút menetrendjétől függően 1,5-2 óra
Kiindulás pont: Ökoturisztikai Központ, Pörböly
A Pörbölyről menetrend szerint induló vonatok első megállója Lassi állomás, ahol Halászati Kiállítás (megtekintése előzetes bejelentkezéssel lehetséges) és játszótér is található. Lassiból gyalogosan a kék kereszt turistajelzésen lehet eljutni Malomtelelőig, ahol egy tanösvény, egy madármegfigyelő torony és az erdei vasút megállója is található. Az erdei vasútra szállva visszatérhetünk Pörbölyre, de akár a Vadmegfigyelőnél is le lehet szállni, ahonnan az Ökoturisztikai Központ könnyed sétával elérhető (ebben az esetben kérjük, előzetesen jelezzék leszállási szándékukat az erdei vasút személyzeténél).

Pörböly – Lassi – Malomtelelő – Pörböly
Táv: erdei vasúton: 8 km + gyalogosan: 8,5 km
Idő: 3,5 óra
Kiindulás pont: Ökoturisztikai Központ, Pörböly
A Pörbölyről menetrend szerint induló Gemenci Erdei Vasút első megállója Lassi állomás, ahol Halászati Kiállítás (megtekintése előzetes bejelentkezéssel lehetséges) és fa játszótér is található. Lassiból gyalogosan a kék kereszt turistajelzésen lehet eljutni Malomtelelőig, ahol egy tanösvény, egy madármegfigyelő torony is található. Az erdei vasút megállójából folytatódik a kék kereszt turistajelzés, melyen tovább haladva a Duna védőtöltésére jut a túrázó. Innen D-re fordulva a töltésen kb. 6 km gyaloglás után lehet ismét Pörbölyre érni.

Pörböly – Lassi – Baja-Dunafürdő – Nyárilegelő – Pörböly
Táv: erdei vasúton: 8 km + gyalogosan: 18,5 km
Idő: 6 óra
Kiindulási pont: Ökoturisztikai Központ, Pörböly
A Pörbölyről menetrend szerint induló Gemenci Erdei Vasút első megállója Lassi állomás, ahol Halászati Kiállítás (megtekintése előzetes bejelentkezéssel lehetséges) és fa játszótér is található. Lassiból gyalogosan az Országos Kék túra mentén lehet eljutni Baja-Dunafürdőig, mely út során a túrázó érinti a Rezéti-Holt Dunát, a Káposztás-Dunát és a Vén-Dunát is. Baja-Dunafürdőre érve a piros turistajelzésen kell tovább haladni a Pörbölyi-erdőn, valamint a Csertaparti kirándulóerdőn keresztül a Cserta-Duna Vén-Dunába való befolyásáig. Innen már ismerős az út Nyárilegelőig (Országos Kék), ahol ismét erdei vasútra szállva érkezik vissza Pörbölyre a kiránduló.

Pörböly – Malomtelelő – Lassi – Nyárilegelő – Baja-Dunafürdő – Pörböly
Táv: erdei vasúton: 8 km + gyalogosan: 9 km + MÁV vasúton: 8 km
Idő: 4,5 óra
Kiindulási pont: Ökoturisztikai Központ, Pörböly
A Pörbölyről menetrend szerint induló Gemenci Erdei Vasút Malomtelelő megállójából indul a kirándulás gyalogos része az Országos Kék túra mentén egészen Baja-Dunafürdőig. A túrázó az út során körbejárhatja a Malomtelelő tanösvényt, elhalad Lassi állomás mellett és érinti a Rezéti-Holt Duna, a Káposztás-Duna és a Vén-Duna partját is. Baja-Dunafürdőre érve és MÁV vasútra szállva érkezik vissza a kiránduló Pörbölyre.

A Gemenc Erdei Vasút a Bajától 10 km-re lévő Pörböly állomásról – a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából – indul a Gemenci erdőbe. A MÁV pörbölyi megállója kb. 300 m-re van az erdei vasút indulóhelyétől. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ az 55-ös főút mellett található – a Türr István Duna-hídon áthaladva gépkocsival, autóbusszal vagy vonattal is megközelíthető.
A Gemenci Erdei Vasút aktuális menetrendje és díjszabása: www.gemenczrt.hu.
További információ:
7142 Pörböly, Bajai út 100.
Tel: (+36) 74/491-483, Fax: (+36) 74/591-029
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.gemenczrt.hu

Az Ökoturisztikai Központ kínálata: szállás, étkezés, kerékpár és túrakenu kölcsönzés, erdei lovaskocsizás, erdészeti-, méhészet-, halászati kiállítások, vadmegfigyelő, arborétum, erdészeti erdei iskola, bérelhető konferenciaterem, parkoló, büfé, ajándékbolt, rendezvények, , turisztikai információk, sétahajózás, erdei vasutazás, tanösvények, megfigyelőtornyok, csoportkísérés-túravezetés a Gemenci erdőben.

A Gemenc Zrt. március 15-től augusztus 15-ig a nagyközönség előtt is megnyitotta vadászházait. A vadászházakban 2 ágyas fürdőszobás (tus vagy kád) szobák várják a kikapcsolódni vágyókat. A vendégeknek lehetőségük van részt venni vadetetésen is, erdei lovasfogatozás keretein belül.
További információ és szállásfoglalás:
Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.
6500 Baja, Szent Imre tér 2.
Tel: (+36) 79/324-144; Fax.: (+36) 79/324-181; (+36) 30/945-0522
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
On-line szállásfoglalás: www.gemenczrt.hu
A Karapancsai Kastély és Major, ill. a Vadászati Emlékhely látogatása kapcsán is ez utóbbi telefonszámokon lehet informálódni.

A Pörbölyre induló buszok és vonatok aktuális menetrendjéről a következő, bajai telefonszámokon adnak tájékoztatást:
Buszpályaudvar: Tel: (+36) 79/321-791; web: www.menetrendek.hu
Vasútállomás: Tel: (+36) 79/321-645; (+36) 40/49-49-49; web: www.elvira.hu

TANÖSVÉNYEK A GEMENCI ERDŐBEN

Malomtelelői tanösvény
Pörbölyről 30 perces utazással érkezünk az erdei vasút Malomtelelő megállójához. Itt találjuk a Gemenci erdőben elsőként létesített tanösvényt, mely jelzett útvonalon kb. 40 perc alatt sétálható végig. A sétaút egy mocsaras rét, ill. zömében idős keményfás ártéri erdőben halad. Gyalog az árvízvédelmi töltés felől vagy Lassiból a kék kereszt jelzésen haladva lehet megközelíteni.
Öt tájékoztató táblán a Gemenci erdő kialakulásáról, természeti értékeiről, a hajómalmokról, a világhírű vadállományról, a vadgazdálkodás eredményeiről, a jellemző ártéri fákról, erdőtípusokról és a gemenci ártéri növényzetről kapnak információt a kirándulók. A tó partján egy megfigyelőtorony is található.

Keselyűsi tanösvény
A tanösvény, az erdei vasút Keselyűs állomásánál, az Őcsény 30 C-jelű erdőrészletben került kialakításra. 2008-ban az „Európai Erdők Hete” alkalmából a fák elültetése és a tanösvény létesítése, általános iskolások közreműködésével kezdődött.
Hat tájékoztató tábla ad információt a természetközeli, fenntartható erdőgazdálkodásról, az erdőrész felújításáról, az erdőszerkezet átalakításáról és az ártéri erdő élővilágáról.

Nyéki-holt Dunai tanösvény
A tanösvényt , az Ökoturisztikai Központtól 1 km-re DK-re találjuk.
A 2,5 km-es ösvény, jelzett útvonalon kb. 60 perc alatt sétálható végig, Nyomvonala egy régi holtág, ártéri rétek, nádasok és kubikgödrök között húzódó erdőben, ill. a gáton került kialakításra.
Az öt tájékoztató táblán a sárközi térségben lezajlott folyószabályozási munkákról, az ártéri halászatról és az egykori életről, valamint a ligeterdők fafajairól, a mocsaras táj védett növény- és állatvilágáról, a hód-visszatelepítésről szólnak.

Bárányfoki tanösvény
Szekszárdtól 6 km-re keletre, a Gemenci Szabadidő Központnál található a tanösvény. A 2,3 km hosszú ösvény kb. 60 perc alatt járható végig jelzett útvonalon, a Szilágyi-fok, ill. a Sió-töltés menti keményfás ártéri erdőben a Gemenci Erdei Vasút végállomása körül.
A sárközi táj vízrendezések előtti állapotát, a hajdani ártéri foglalkozásokat, valamint a Gemenci erdő növény- és állatvilágának a tanösvény mentén gyakran előforduló egyes fajait mutatja be.

Kadia tanösvény
Táv: 1,5 km
Idő: 1 óra
A tanösvény a Karapancsai Kastély és Major közvetlen szomszédságában, a Budzsák-Hódunai Parkerdőben található. A Kadia partján ismerheti meg az ide látogató a Karapancsai erdőtömb növény, állat illetve madárvilágát. A parkerdőben fa játszótér, kosárlabdapálya, tűzrakó hely található. A tanösvényt legkönnyebben a Hercegszántó felől érdemes megközelíteni.

Vajas-torok tanösvény
Táv: 1,5 km
Idő: 2 óra
A tanösvény Bajától északra, az árvízvédelmi töltés mentén, a Vajas-toroki gátőrháznál található. A Duna bal partján a töltés és a folyam közti ártéri erdőben közel 1,5 km-es túrát tehetünk. A tanösvény legkönnyebben Baja és Érsekcsanád felől a töltésen kerékpárral közelíthető meg.
A Vajas-fok mentén a visszatelepített hódok rágta fákat lehet megfigyelni, magának az állatnak a megpillantásához szerencse is kell. A gátőrháztól induló útvonalon, a töltés lábánál tájékoztató táblákat, az ösvényen a Dunához közeledve kilátót is találunk.

Csertai kirándulóerdő
Táv: 7 km
Idő: 2 óra
A baja Duna-híd jobb parti végén, Duna folyam, a Vén-Duna nevű mellékág, a Cserta-Duna nevű holtágon átvezető „betonút” és az 55-ös közút által határolt ártéri erdőterület a Gemenci erdő része. Szabadon látogatható. A parkerdőt határoló vizek horgászhatók, a mellékágban evezős járművel lehet közlekedni, a parton a sátorozás megengedett. Jól megközelíthető vonattal, busszal, helyi busszal, autóval, kerékpárral, vagy akár ladikkal. A kirándulóerdő nyugati része Baja város belterületéhez tartozik, itt halad át az Országos Kék-túra alföldi szakasza, valamint a szintén jelzett „Dunafürdői túraút”. A Vén-Duna partján, több helyen esőbeállók, tűzrakó- és pihenőhelyek, játszótér várja a kirándulókat.


Top
Ezen az oldalon cookie-kat használunk. A böngészéssel ezt elfogadod. További információk…